Skip to content

Špancirfest se vraća na ulice

Špancirfest 2021 - Press konferencija

Novi – stari Špancirfest

Od 20. do 29. kolovoza 2021. bit će održan 23. Špancirfest, jedan od najdugovječnijih hrvatskih ljetnih festivala. Nakon što prošle godine festival nije bilo moguće održati na programskoj i sadržajnoj razini koju se povezuje s njegovim imenom, u 2021. će Špancirfest ponovno zaintrigirati srca tisuća posjetitelja te na ulice, trgove, parkove i perivoje varaždinske povijesne jezgre vratiti bogatstvo, raskoš i veselje koje su ga i pretvorile u najsnažniji turistički brand svojeg rodnog grada.

Špancirfest, koji je u duši ostao vjeran svom „uličnom“ identitetu zapravo ima idealne uvjete da funkcionira u još uvijek složenim epidemiološkim uvjetima. Svi se festivalski programi i sadržaji održavaju na otvorenom, a povijesna jezgra Varaždina obiluje prostranim lokacijama na kojima se koncerti, predstave, gastro ponuda i svi drugi sadržaji mogu održavati sigurno, uz pridržavanje svih potrebnih i propisanih mjera.

Osim primjene propisanih mjera i osiguravanja svih uvjeta za zdravo i sigurno održavanje i uživanje u (bez)brojnim festivalskim sadržajima, na Špancirfestu se neće mnogo toga promijeniti.

Festival će, kao i uvijek, trajati punih deset dana, posjetiteljima ponuditi raznolik izbor sadržaja – od koncerata, predstava, nastupa uličnih performera, sadržaja za djecu, gastro i hedonističke ponude do izlagača. Sve će to, nadamo se, u kombinaciji s energijom tisuća posjetitelja koji će se svakodnevno slijevati u Varaždin, opet stvoriti jedinstvenu atmosferu po kojoj je festival i postao slavan.
Koncerti – četiri glavne pozornice, mnogo manjih
Koncertni program Špancirfesta održavat će se na čak četiri službene pozornice i brojnim uličnim i drugim lokacijama raspoređenima po cijeloj povijesnoj jezgri.

Najveća promjena je da će glavna pozornica, kod Starog grada, ove godine biti vraćena na vanjsku stranu zapadnog bedema, uz ulicu Stanka Vraza. Vanjska livada Starog grada pruža mnogo više otvorenog prostora što je vrlo važno u kontekstu epidemioloških mjera i sigurnosti posjetitelja.
Na njoj će u deset festivalskih dana biti održano šest koncerata hrvatskih izvođača odabranih da zagolicaju široku lepezu ukusa.

Koncertni program Špancirfesta i pozornice kod Starog grada otvorit će legendarni Goran Bare i Majke u petak 20.8., a prvi vikend emocijama do kraja ispuniti velikani iz Parnog valjka u subotu 21.8. Nekoliko dana koncertne pauze kod Starog grada itekako će nadoknaditi Gibonni u četvrtak 26.8., nakon kojeg slijedi nezaustavljivi energični koncertni niz s Hladnim pivom u petak 27.8., svjetska atrakcija s hrvatskom adresom Jonathan u subotu 28.8. te nepoderivi Psihomodo pop posljednje večeri Špancirfesta, u nedjelju 29.8.

Koncertni program Vile Bedeković otvorit će odlična glazbena suradnja Varaždinskog tamburaškog orkestara i klape Cambi odmah prvog dana Špancirfesta, 20.8., a već iduće večeri, u subotu 21.8. iznimna svjetska gitaristička atrakcija – 40 fingers. Nakon što pozornicu potom na nekoliko dana preuzmu kazališne predstave, glazbeni program se vraća druge festivalske subote, 28.8. kada će se na predivnu pozornicu kod „bedekovićke“ popesti miljenici publike, Urban & 4, a posljednja večer Špancirfesta, u nedjelju 29.8., rezervirana je za istinsku glazbenu divu – jedinstvenu Josipu Lisac.
Koncerti na pozornici kod Starog grada su besplatni dok će ulaznice za koncerte kod vile Bedeković koštati 80,00 kuna (bez naplate za djecu do 6 godina starosti i osobe s invaliditetom) i mogu se kupiti putem sustava EVENTIM.

Koncerata će biti i u Kvart zoni, na pozornici smještenoj u Centru za mlade, gdje će na svoje doći mlađa publika željna dobre i kvalitetne zabave. U dvorištu Centra za mlade, mjestu koje se u Varaždinu profiliralo kao novo i uzbudljivo kulturno žarište, u sklopu Špancirfesta održat će se jednako uzbudljiv festivalski program kojeg predvode tri koncertna nastupa: u petak 27.8. svirat će Svemirko, a u subotu 28.8. dolaze Bore Balboa i Buntai. Uz koncerte, bit će tu niz drugih zanimljivih sadržaja: KVART radionice, Pasje popodne, Silent party, DJ-evi, Eurosong tribute dance show, koktel hour i već poznati P4 Spotefaj, a sve to u opuštenom, eklektičnom i pozitivnom energijom ispunjenom okruženju lijepog P4 dvorišta na samom rubu povijesne jezgre Varaždina.

S obzirom da živimo u izazovnim pandemijskim vremenima, iznimno je važno naglasiti da će ulaz na koncerte na Starom gradu i Vili Bedeković te u Centru za mlade, biti moguć samo uz važeće COVID potvrde odnosno na koncerte će moći ući osobe koje su cijepljene, koje su preboljele covid ili imaju važeći negativan test. Špancirfest će učiniti sve što je u mogućnosti organizatora da omogući sigurno uživanje u koncertnom programu svima koji to žele pa će kod ulaza za pozornicu kod Starog grada i Vilu Bedeković biti organizirani i punktovi za testiranje na COVID, a testiranje će, zahvaljujući sponzorstvu Poliklinike Sv. Nikola iz Varaždina, koštati samo 60,00 kuna.

Kazališne hit-predstave – bez COVID potvrda

Kazališni program neizostavni je dio Špancirfesta pa niti ovo izdanje festivala neće biti iznimka. Kao idealna lokacija za kazališni program pokazala se predivna Vila Bedeković pa će na njezinoj pozornici biti izvedeno čak šest zabavnih predstava: Ja, tata! kazališta Teatroman (22.8.), Krtice (23.8.), Susjedi (24.8.) i Ja, trudnica (25.8.) Kerekesh teatra te Kako misliš mene nema? (26.8.) i Nevjerojatan događaj (27.8.) Teatra Exit.

Ulaznice za kazališni program Špancirfesta, kojeg organizira Kerekesh teatar, koštat će 60,00 kuna, osobe s invaliditetom (i njihova pratnja) ih neće morati plaćati, ali organizator moli da najave svoj dolazak kako bi im mogao osigurati potrebno mjesto. Predstave nisu namijenjene djeci mlađoj od 14 godina.

Kazališne predstave ocijenjene su kao događanja niskog rizika te za uživanje u njima neće biti potrebna COVID potvrda već samo redovito pridržavanje epidemioloških mjera na otvorenom.
Ulični program – umjetnost i zabava u hodu
Ulični program Špancirfesta duša su festivala, a povijesnu će jezgru Varaždina pohoditi 15 izvođača iz Hrvatske i Europe.

Ulični su izvođači i njihovi programi odabrani tako da budu što je više moguće mobilni kako bi posjetiteljima omogućili sigurno uživanje u njihovim točkama što znači da će na ulicama povijesne jezgre biti itekako živo i energično.

Popis uličnih izvođača uključuje popularne štulaške skupine: Stelzen Art iz Njemačke, Teatro Pavana iz Nizozemske, Moonlight Invasions iz Italije te iz Hrvatske Martiniuss. Stiže nam i nekoliko sjajnih hodajućih glazbenih sastava: Residual Gurus iz Španjolske, Bandakadabra iz Italije, legendarni miljenik Špancirfesta Cigo One Man Band iz Hrvatske te Brincadeira iz Španjolske. Duh cirkuskih akrobacija donijet će hrvatski Loop Cirkus, a pročelja predivnih zgrada na glavnom varaždinskom trgu – Korzu ponovno će oživjeti uz pomoć mađarske skupine La Luz Visuals.

Glavni varaždinski trg, uz to će svakodnevno uživati u glazbi koja će se izvoditi iz glazbene kamperice, a njegova svakodnevna živahnost bit će pojačana raznim prepoznatljivim varaždinskim atrakcijama – notarom, purgarima i purgaricama.

Kreativna Europa na Kapucinskom trgu

Veliki prostrani Kapucinski trg će uz raznoliki ugostiteljsko-zabavni program udomaćiti i posebnu pozornicu Špancirfesta, posvećenu i proizašlu iz EU projekta „People Power Partnership“ programa Kreativna Europa. Na njoj će iskusan tim koreografa iz PanOptikum Theatra iz njemačkog Freiburga uvježbati te u petak 27.8. izvesti raskošnu glumačko-plesnu produkciju s čak 16 mladih hrvatskih i talijanskih plesača dok će ostali dani vikenda na njoj biti rezervirani za plesne, glazbene i cabaret programe.

Kreativni Špancirfest – izlagači, Kreativnica, Umjetnička ulica

Uz glazbeni, ulični, kazališni i plesni program, neizostavni dio Špancirfesta su i brojni i raznovrsni izlagači koji svoje proizvode i djela nude po cijeloj povijesnoj jezgri. Ove će ih godine biti 80-tak, a njihova ponuda bit će raznolika kao i sam Špancirfest – od tradicijskog stvaralaštva, obrtništva, produkt dizajna, handmade proizvoda pa sve do ponude slastica i hrane.

Uska ulica će se ponovno transformirati u cool prostor Kreativnice u kojoj će se predstaviti čak 26 dizajnera, mahom renomiranih hrvatskih brendova sa svojim unikatnim proizvodima i djelima. Tu ogromnu količinu kreativnosti nadopunjavat će chill out kutak s DJ-ima i On Wheels šankom koji će od ove predivne lokacije stvoriti mjesto za opuštanje i uživanje u dubokom hladu najužeg centra grada. Kreativnica će biti „otvorena“ svakog festivalskog dana od 10 do 22 sata, a DJ programi kretat će u 18 sati.

I povijesna Školska ulica će se ponovno pretvoriti u Umjetničku ulicu ispunjenu kreativnošću i djelima čak 22 zanimljiva umjetnika iz Varaždina, Rijeke, Zagreba, ali i Francuske koji će pred očima posjetitelja stvarati i izlagati u svojim malim ateljeima na otvorenom. U Umjetničkoj ulici posjetitelji neće moći samo razgledati ili kupiti vrijedna djela, svjedočiti trenucima stvaranja već će možda i zaplesati tango, a njezin će program završiti s nekoliko interaktivnih iznenađenja.

Programi za djecu – kreativa, glazba, ples, zabavni park za stvaranje veselih sjećanja

Špancirfest posebno brine za zabavu najmlađih (i njihovih roditelja) koji će moći birati između kreativnih sadržaja Parka kreative, veselja Vindilanda ili uzbuđenja lunaparka. Park kreative u Habdelićevoj ulici ponovno donosi radionice, igru, istraživanje, glazbu i ples za klince u dubokom prirodnom hladu te uz pridržavanje mjera i održavanje distance. Na Stari se grad vraća i legendarni Vindiland, ali i raskošni Lunapark što Špancirfest pretvara i u veliki zabavni park za djecu u kojem će se oni moći potpuno opustiti, stvoriti nova vesela sjećanja i postati pravi budući špancireri.

Hedonistički Špancirfest – Vinski grad, Street food i fini zalogaji na svakom koraku

Hedonistička ponuda Špancirfesta iz godine u godinu prerasta u jednu od važnih festivalskih atrakcija. Gastro zone ispunjavat će gotovo sve festivalske lokacije s posebnim naglaskom na Stari grad.

Mega-popularni Vinski grad, mjesto druženja, upoznavanja i uživanja u probranim vinima i s njima sljubljenim zalogajima ove će godine iz dvorišta palače Sermage iskoračiti na otvoreno i prostrano zelenilo ispod zidina samog Starog grada te zauzeti čak dva platoa. U njemu će svoje vrhunske proizvode nuditi 15 hrvatskih vinara, a osim vina i prigodnih zalogaja moći će se uživati i u posebno osmišljenim koktelima.

U perivoju oko Starog grada smjestit će se i raznolika Street food zona u kojoj će se iz kućica i food-truck vozila nuditi različiti specijaliteti.

Na kraju, organizatori Špancirfesta pozivaju sve posjetitelje na odgovornost i pridržavanje propisanih mjera kako bi svi koji na njemu nastupaju, rade i posjećuju ga, mogli u svemu što se nudi, uživati bez brige za sigurnost i zdravlje.

Špancirfest 2021 - Press konferencija

ISTRAŽI PROGRAM

Špancirfest u sebi nosi cijeli niz sadržaja dovoljno bogatih da bi funkcionirali i kao samostalne manifestacije, a harmonično objedinjene u Špancirfest.

ULAZNICE

Špancirfest u sebi nosi cijeli niz sadržaja dovoljno bogatih da bi funkcionirali i kao samostalne manifestacije, a harmonično objedinjene u Špancirfest.

NEDAVNE NOVOSTI

Politika privatnosti i kolačića

Koristimo kolačiće za poboljšanje naših usluga. Ako nastavite pregledavati, smatramo da ste prihvatili da koristimo kolačiće. Više informacija možete pronaći ovdje.