Skip to content

20. Špancirfest 17.-26.8.

Špancirfest 2018 - Press konferencija

20. ŠPANCIRFEST (17. – 26. 8. 2018.)

Od 17. do 26. kolovoza u Varaždinu će biti održan 20. Špancirfest. Okrugla je to, jubilarna i slavljenička brojka koju će najveći, najpopularniji i najraznovrsniji hrvatski festival obilježiti u jednako velikom i raznolikom stilu.
Već dvadeset godina se, krajem kolovoza, povijesna gradska jezgra Varaždina pretvara u najveću pozornicu na otvorenom u Hrvatskoj. U deset dana Špancirfesta, ulice, trgovi, palače, parkovi, perivoji i dvorišta povijesnog Varaždina postaju pozornice, restorani, barovi, klubovi, učionice i trgovine na kojima se brojnim posjetiteljima svih deset dana nudi stotine različitih programa – koncerata, predstava, uličnih performera, kreativnih radionica uz bogatu gastronomsku i izlagačko-prodajnu ponudu.
Špancirfest je u dva desetljeća postojanja prošao dalek put te je od pretežito lokalnog događanja izrastao u važnu kulturno-turističku manifestaciju i svojevrsni sinonim za Varaždin. U proteklih dvadeset godina festival je rastao, mijenjao se, prilagođavao, osluškivao trendove, širio svoje vidike te je danas jedinstvena manifestacija, sljubljena s povijesnom jezgrom i duhom Varaždina, sadržajem toliko bogata da ju je gotovo nemoguće opisati već ju je najbolje iskusiti.
Za svoj dvadeseti rođendan Špancirfest će posjetiteljima pružiti ponajbolje od svega što su u protekla dva desetljeća zavoljeli, bilo da se radi o iznimnom koncertnom nizu, bogatom uličnom programu, razigranoj kreativi, zabavnim predstavama ili raznolikoj gastronomskoj ponudi.

KONCERTNI PROGRAM
Najpopularniji dio Špancirfesta je njegov koncertni program – raznolik, razigran i zanimljiv kao i sam Špancirfest. Od tri glazbene pozornice, gotovo da je nemoguće odabrati koja je najljepša – glavna pozornica koja će biti smještena između zapadnog bedema i zidina Starog grada, intimna i romantična ispred prekrasne vile Bedeković ili zabavna smještena na varaždinskom Korzu. Zabave će biti i na Trgu Miljenka Stančića gdje će za glazbeni program biti zaduženi DJ-evi.
Glavna pozornica Špancirfesta bit će smještena podno zidina Starog grada, s unutarnje strane zapadnog bedema, a svi će koncerti na njoj biti – besplatni. Nastupit će: UB40, Soul II Soul, The Brand New Heavies, Parni valjak, Dubioza kolektiv, SARS, Urban&4, Zabranjeno pušenje, Mia Dimšić i Zdenka Kovačićek. Bit će tu mjesta i za varaždinsku glazbenu scenu kojoj će biti posvećen posebni programski dan, a glazbe će u hladu zidina biti cijeli dan s obzirom da će se, uz bogati koncertni program na perivoju oko Starog grada, odvijati cijeli niz programa uz raznoliku streetfood ponudu.
Slavljenički koncertni program kod vile Bedeković donosi posebno probrani niz izvođača koji su ostali u posebnom sjećanju publike Špancirfesta, svojevrsni “the best of”. Josipa Lisac, Amira Medunjanin, Vlatko Stefanovski i Zoran Predin vraćaju se u bajkovito okruženje te intimne i romantične pozornice, jedine za koju će se naplaćivati ulaznice. Uz izniman koncertni niz, vila Bedeković će, kao i uvijek, ugostiti i kazališne predstave, ove godine u organizaciji Kerekesh Teatra, i to tri njihove vlastite predstave – Ljubaf, Pokopaj me nježno i predstava Očeš nečeš, doktor, što će biti jubilarna, 50. izvedba, te tri gostujuće predstave – Muškarci.hr, Otpisane i Ćiro.
Ulaznice po cijeni od 80,00 kuna za koncerte i 60,00 kuna za predstave u prodaju će biti puštene sljedeći tjedan.

ULIČNI PROGRAM I KREATIVA
Špancirfest živi i diše na varaždinskim ulicama i trgovima, a ulični program je i dalje čvrsta spona današnjeg festivala sa svojim korijenima. Ulični performansi, ulični teatar, novi cirkus, kako god nazvali umjetnike i zabavljače koji neposredno, bez barijere pozornice uveseljavaju posjetitelje – na Špancirfest dolaze samo najbolji, a 20. izdanje donosi više od 100 različitih programa, koji će se događati stalno i svugdje.
I kreativni program Špancirfesta vezan je uz izravni kontakt umjetnika s publikom. Kreativnica u Uskoj, Umjetnička u Školskoj, Obrtnička u Draškovićevoj, Park kreative i brojne kreativne radionice iznimno su popularne, posjećene, ali i važne jer Špancirfest nastavlja s poticanjem razvoja kulturnih i kreativnih industrija te umjetnike dovodi u izravni kontakt s tržištem i publikom.

GASTRO PONUDA
Gastronomska ponuda Špancirfesta iz godine u godinu postaje sve važniji dio festivalske ponude te je mnogim posjetiteljima jedan od važnijih razloga za dolazak odnosno povratak u Varaždin. U suradnji s varaždinskim partnerima i ugostiteljima, duboki hlad perivoja na Starom gradu ugostit će raznoliku street-food ponudu mirisa i okusa. U prekrasnom ambijentu atrija Starog grada smjestit će se i – Tajna vrata Starog grada, nova zona koja će svojim programom dodatno oplemeniti ukupnu ponuduu ovogodišnjeg Špancirfesta.
Vinski grad nezaobilazni dio Špancirfesta, posebno, ugodno i romantično mjesto s vrhunskim hrvatskim i regionalnim vinima ponovno će okupljati i povezivati ljude.

ZA NAJMLAĐE
U dvadeset godina postojanja festivala, izrasla je generacija koja ne poznaje svijet bez Špancirfesta. Današnji mladi ljudi uz Špancirfest su odrastali, a mnogim posjetiteljima su sjećanja na festivalsko veselje i zabavu neka od najdražih uspomena iz djetinjstva. Stoga je red da se u sljedećih dvadeset godina festivala krene s najraskošnijim dječjim programom do sada. Od Parka kreative, preko nezaobilaznog Vindilanda, radionica, uličnih dječjih izvedbi do novosti – zabavnog parka kojim će Špancirfest “zauzeti” novi prostor, vanjsku livadu ispred sjevernog bedema Starog grada.

Špancirfest 2018 - Izvođači - vizual

ISTRAŽI PROGRAM

Špancirfest u sebi nosi cijeli niz sadržaja dovoljno bogatih da bi funkcionirali i kao samostalne manifestacije, a harmonično objedinjene u Špancirfest.

ULAZNICE

Špancirfest u sebi nosi cijeli niz sadržaja dovoljno bogatih da bi funkcionirali i kao samostalne manifestacije, a harmonično objedinjene u Špancirfest.

NEDAVNE NOVOSTI

Politika privatnosti i kolačića

Koristimo kolačiće za poboljšanje naših usluga. Ako nastavite pregledavati, smatramo da ste prihvatili da koristimo kolačiće. Više informacija možete pronaći ovdje.