Skip to content

21. ŠPANCIRFEST

Špancirfest 2019 - Press konferencija

Puna dva desetljeća kraj ljeta u Varaždinu se slavi Špancirfestom – najvećim, najraznovrsnijim i najpopularnijim hrvatskim festivalom. Ova tri atributa  – najveći, najraznovrsniji i najpopularniji nisu slučajna, niti proizvoljna, ona su rezultat ostvarenja vizije i dvadesetogodišnjeg rada, promjena, inovacija i praćenja trendova.

Špancirfest će u svojem 21. izdanju, od 23. kolovoza do 1. rujna, zauzeti gotovo svih 35 ha varaždinskog povijesnog gradskog središta, ne radeći razliku između zelenih površina, ulica, trgova ili tajnovitih dvorišta varaždinskih gradskih kuća.

Taj veliki prostor i vremenski raspon, međutim, nije prazan. On je ispunjen stotinama različitih programa i sadržaja: velikim, malim i uličnim koncertima, performansima uličnih umjetnika, izložbama, kreativnim radionicama, bogatom gastronomskom i svakom drugom hedonističkom ponudom, izlagačko-prodajnim kućicama, brojnim ugostiteljskim sadržajem i brojnim drugim spontanim i teško pobrojivim događanjima. Doista, niti jedna festivalska manifestacija u regiji ne može se pohvaliti tolikim brojem različitih i raznolikih sadržaja sposobnih, bez sumnje, zadovoljiti svaki ukus, bilo da se radi o glazbi, hrani i piću ili kreativnim sklonostima. Pritom nisu zanemareni ni najmlađi jer Špancirfest posvećuje veliku pažnju programima za djecu koja na festivalu mogu ozbiljno kroz zabavu razvijati svoje kreativne impulse, uživati u zabavnom parku te isprobati nove stvari, a sve u sigurnom, gostoljubivom okruženju povijesnog Varaždina.

Ovogodišnji Špancirfest zakoračuje u svoje treće desetljeće nastavljajući svoj razvoj na ovim dobrim i čvrstim temeljima.

KONCERTNI PROGRAM

Četiri službene i još nekoliko manjih pozornica ili glazbenih lokacija već su postali “trademark” Špancirfesta. I ove godine će središnji koncertni program biti smješten na prostoru Starog grada, koji je izrastao u središte zabave Špancirfesta, a koncerti na glavnoj pozornici i dalje će biti otvoreni, bez naplate ulaznica. Na prostoru Starog grada niknut će i nova zona pod imenom KVART, nastala kroz suradnju festivala s udrugama mladih i inicijativom V4EYC Varaždin for European Youth Capital 2022.

U bajkovitom povijesnom okruženju, odnosno u Zoni Stari Grad tako ćemo imati prilike vidjeti i slušati raznoliku kombinaciju imena od world music Gypsy Kingsa by Baliardo i Dzambo Agusevi Orchestra, hip-hop moćnika Krankšvester & Vojka V,  legendarnog Ramba Amadeusa, Gustafa, Gorana Bareta s Majkama, Elementala i Meritasa do popularnog Tonya Cetinskog.

Villa Bedeković jedino mjesto s naplatom ulaznica, donosi niz ekskluzivnih i intimnih koncerata: prvog se vikenda vraćaju nevjerojatni Božo Vrećo te, u posebnom izdanju, iznimne The Frajle, a drugog vikenda stižu dvije posebne vokalne poslastice – moćni tenor Tomislava Mužeka i njegovog tria sa sasvim neopernim programom te Tamburaški ansambl Centra tradicijske kulture i 4 tenora koji će zatvoriti koncertni niz kod Bedekovićke.

Na istom mjestu će se, preko tjedna, igrati komične predstave – Pod hitno na hitnu, domaćeg Kerekesh teatra, Ništa ljubav, samo sex i Samo preko njega mrtvog, Lude kuće iz Zagreba, Šta me snađe popularne Anđelke Prpić, Bogi Ivač znova, HNK-a u Varaždinu te hit Kako je počeo rat na mom otoku, GK Gavella i HNK u Šibeniku.

Četvrta pozornica nalazit će se, kao i ranijih godina, na glavnom varaždinskom trgu – Korzu gdje će nastupiti niz zanimljivih imena: Ginger, Adastra, Ivana Galić, Jed Becker’s group i Elvis Stanić,  Commi Balde & Kaira Kela band, Sowas, Dixieland band Čakovec, Neki to vole vruće, Detour, Antun Stašić & Maestro Orchestra, Salsa Vibes i Ricardo Luque s Amigosima.

Glazbe će biti i na ulicama Špancirfesta kroz nastupe uličnih umjetnika odabranih natječajem “Postani heroj ulica Špancirfesta”.

ULIČNI PROGRAM I KREATIVA

Špancirfest, koji je počeo kao “festival uličnih šetača” neodvojiv je od programa koji se odvijaju u izravnom kontaktu s publikom. Ulični umjetnici, performeri, kako god ih zvali, posebna su vrsta umjetnika, koja kombinira izvedbenu kreativnost, vrlo često cijeli splet nesvakidašnjih vještina te inovativnost i hrabrost jer između njih i publike nema nikakvih barijera niti posebnih scenskih pomagala. Upravo stoga što su potpuno otvoreni, izloženi i iskreni, kada su dobri, njihove nastupe pamtimo jako dugo. Špancirfest se trudi svake godine na ulice Varaždina dovesti najbolje, najoriginalnije i najomiljenije ulične performere.

Kreativni program Špancirfesta, osmišljen i pokrenut kako bi potaknuo razvoj kulturnih i kreativnih industrija te umjetnike, dizajnere i kreatore kroz festivalsko okruženje doveo u izravni kontakt s tržištem dodatno će se proširiti. Kreativnica u Uskoj ulicite Umjetnička ulica u Školskoj, prva posvećena pretežito dizajnu, a druga ostalim oblicima vizualnih umjetnosti, biti će još popunjenije nego prijašnjih godina s probranim izlagačima i popratnim programom.

TAKE ME TO THE MOON (UNIVERSE)

Kapucinski trg je u posljednjih nekoliko godina ugostio neke spektakularne performanse ili instalacije. Ova godina neće biti iznimka pa će taj inspirativni otvoreni prostor biti polazišna točka za let u svemir. Take me to the moon (Universe) novost je na 21. Špancirfestu. Radi se o instalaciji  – elegantnoj multimedijalnoj kupoli, senzoričkoj atrakciji koja je osvojila brojne gradove diljem svijeta i skriva prvorazrednu tehnološku atrakciju. Napredna 3D 360* tehnologija uvodi posjetitelje u  12 minutnu projekciju svemira uz vrhunske svjetlosne i zvučne efekte. Prikazani sadržaj pruža jedinstveno i iznimno realno iskustvo uživanja u projekciji.

GASTRO

Hedonizam i festivali se vole, a hedonistička ponuda hrane i pića na Špancirfestu iz godine u godinu postaje sve važniji razlog dolaska. Ovogodišnji festival donosi brojne poznate i nove gastro sadržaje – od već nezaobilaznog Vinskog grada u palači Sermage, streetfood raja na Starom gradu do raznolike ponude tradicionalnih, slanih, slatkih, malih i velikih zalogaja raštrkanih po cijeloj povijesnoj gradskoj jezgri Varaždina. Pribrojimo li tome najbolja i probrana vina, unikatne gineve i koktele – na Špancirfestu neće biti gladnih, niti žednih.

DJECA I MLADI

Jedna od posebnosti Špancirfesta je da posebnu brigu i pažnju posvećuje sadržajima za najmlađe kako bi se oni mogli sigurno, kreativno i poticajno zabaviti te stvoriti sjećanja na Špancirfest koja će ih uvijek iznova krajem ljeta vraćati u Varaždin. Nije stoga slučajno da nam brojni posjetitelji svake godine govore da su uz Špancirfest odrasli, a sada uz festival odrastaju i njihova djeca.

Od Parka kreative, preko nezaobilaznog Vindilanda, radionica, uličnih dječjih izvedbi do zabavnog parka  – Špancirfest je ne samo najveći hrvatski festival, nego i poseban i veliki dječji zabavno-kreativni park.

I JOŠ…

Predstavljanje prvog humanoidnog robota u Hrvatskoj na Špancirfestu u Varaždinu – upoznajte CRUZR-a!

Umjetna inteligencija kroz multimodalnu interakciju u obliku humanoidnog robota plasirala je  kinesku tvrtku UBTech među vodeće visokotehnološke tvrtke u svijetu, a partnerstvo s tvrtkom UBTech dobilo je hrvatsko poduzeće Vision Team, te će prvog robota takve vrste predstaviti javnosti na varaždinskom Špancirfestu.

Cruzr se kreće kao čovjek, sposoban je rukovati se, pozdravljati posjetitelje, kretati se, plesati i grliti i odgovarati na pitanja. Sam se snalazi i kreće u prostoru koristeći simultanu lokalizaciju i mapiranje za pozicioniranje u stvarnom vremenu. Također, osjetljiv je na dodir ali i posebno siguran za djecu i okolinu.

Njegove su mogućnosti toliko razvijene da je primjenjiv u svim vrstama industrija, poslovanja te društvenih okruženja, počevši od zračnih luka preko hotela, staračkih domova, shopping centara, do bolnica, manifestacija i slično.

Ne propustite priliku među prvima u Hrvatskoj, drugog vikenda Špancirfesta, družiti se s robotom koji pleše, pjeva, razgovara i još mnogo toga…

ISTRAŽI PROGRAM

Špancirfest u sebi nosi cijeli niz sadržaja dovoljno bogatih da bi funkcionirali i kao samostalne manifestacije, a harmonično objedinjene u Špancirfest.

ULAZNICE

Špancirfest u sebi nosi cijeli niz sadržaja dovoljno bogatih da bi funkcionirali i kao samostalne manifestacije, a harmonično objedinjene u Špancirfest.

NEDAVNE NOVOSTI

Politika privatnosti i kolačića

Koristimo kolačiće za poboljšanje naših usluga. Ako nastavite pregledavati, smatramo da ste prihvatili da koristimo kolačiće. Više informacija možete pronaći ovdje.