Skip to content

Predstavljen program 19. Špancirfesta

Špancirfest 2017 - generički vizual

U Varaždinu će od 18. do 27. kolovoza biti održan 19. Špancirfest. Ovaj rođendan predstavlja svojevrsnu granicu zrelosti, kada ljudi, ali i festivali iz tinejdžerstva zakoračuju u, i dalje veselu i razigranu, zrelost.

GOODBYE TEENS

Špancirfest posjetiteljima donosi razigrani spoj cijelog niza programa, koji bi, svaki zasebno, mogli biti tema samostalnih festivala. Osim raznolike zabave i bogate izlagačko-prodajne odnosno gastronomske ponude, Špancirfest već nekoliko godina, pod motom “Pokreni svoju kreativnost”, želi potaknuti razvoj kulturnih i kreativnih industrija, dovesti kreativce u izravan kontakt s tržištem, dati im poticaj da dodatno razviju svoj posao, ali i potaknuti posjetitelje da istraže vlastite talente i vještine ili se jednostavno inspiriraju samim Špancirfestom i svime što on donosi.

ŠPANCIRFEST = VARAŽDIN

Varaždin i Špancirfest su danas u mnogočemu sinonimi. Špancirfest je najvažnija i najveća turistička atrakcija Varaždina, njegova središnja kulturno-turistička manifestacija, izuzetno važna ne samo zbog izravnih turističkih ili gospodarskih učinaka već i po svojoj društvenoj i razvojnoj važnosti za Varaždin i njegovu regiju.
Mnogi posjetitelji su Varaždin upoznali upravo kroz Špancirfest. Otvorenost, vedrina, veselje i karakter festivala proizlaze iz duha i mentaliteta grada u kojem je nastao te se tako prenose diljem Hrvatske i Europe pri čemu svaki zadovoljni “špancirer” postaje najbolji ambasador Varaždina. Tajni sastojak uspjeha Špancirfesta su baš Varaždinke i Varaždinci koji festivalu daju mjeru i obrazac.

2017.

U 2017. godini poseban je naglasak stavljen na cjelovitost i ujednačenost festivalske ponude. Osluškujući želje i sklonosti posjetitelja, Špancirfest u svojem 19. izdanju donosi raznolik i uravnotežen program. U osmišljavanju koncepta posebna je pažnja bila usmjerena na odabir lokacija, izvođača, ali i dodatno ojačavanje kreativnog, uličnog te izlagačko-prodajnog i gastronomskog segmenta festivala u želji da se posjetiteljima omogući da cijelog dana svim osjetilima uživaju u svemu što Špancirfest i Varaždinu pružaju. A pružit će im izuzetno mnogo.

Ovogodišnji Špancirfest donosi više od 400 različitih sadržaja: koncerata, performansa, kreativnih radionica, predstava, uličnih nastupa i izložbi uz bogatu gastronomsku te prodajno izložbenu ponudu na svih 35 hektara povijesne jezgre Varaždina. Doslovno cijela pješačka zona grada, njegove ulice, trgovi, parkovi i perivoji pretvorit će se u veliku pozornicu na otvorenome, a pojedini dijelovi programa će se sadržajno i terminski nadopunjavati, kako bi posjetitelji mogli sudjelovati u što većem broju sadržaja.

KONCERTI

Koncertni program Špancirfesta ove će se godine događati na čak četiri zasebno glazbeno profilirane pozornice: Kraljevska zona, vila Bedeković, Trg Miljenka Stančića i Trg kralja Tomislava (Korzo). Raznolikost je bila glavna misao vodilja kod sastavljanja programa pa su tako lokacije, ali i izvođači, odabrani kako bi posjetiteljima svakog festivalskog dana ponudili izbor, koji će zadovoljiti široku lepezu raznih ukusa.

Trg Miljenka Stančića i Trg kralja Tomislava donose pozornice nenametljivo smještene na dva najljepša varaždinska trga. Pročelja varaždinskog Korza, srca grada, pretvorit će se u multimedijalno platno uz svirke Songkillersa, Natali Dizdar, Nole, Cat pawsa, Soul sistersa i drugih, a popularni Stančić donosi imena poput Nikole Marjanovića, Mangroovea, Grette, Marka Louisa i Jakše Jordesa te će ugostiti i DJ-e.

Pozornica kod vile Bedeković sa svojim pažljivo biranim, intimnijim programom prilagođenim bajkovitom ambijentu, posljednjih je nekoliko godina postala pravi hit. Ona ove godine ponovno donosi mješavinu koncertnog i kazališnog programa pa će tako uz koncerte publici uvijek dragog Massima, sevdah atrakcije Bože Vreće, klapa Maslina i Contra s gostom Harijem Rončevićem, nevjerojatnih a capella Voca People iz Izraela te Sudar percusssiona. Uz koncerte, kod vile Bedeković će predstave igrati Histrioni i Moruzgva, a za još smijeha pobrinuti će se i stand-up komičar Ivan Šarić. Zbog ograničenog kapaciteta za program kod vile Bedeković će se naplaćivati ulaznice – koncerti po 50 i 70 kn, a predstave 40 kn – dok će svi ostali glazbeni programi Špancirfesta u 2017. godini za posjetitelje biti besplatni.

ULICA

Ulični program duša je Špancirfesta. U 2017. će se na ulicama i trgovima Špancirfesta odigrati 60-ak uličnih programa nekih od najzanimljivijih uličnih umjetnika iz Italije, Austrije, Njemačke, Francuske, Španjolske, Velike Britanije i SAD-a, uličnih glazbenika i ostalih performera, koji svoju umjetnost predstavljaju u izravnom kontaktu s publikom. Za glazbu na ulici pobrinuti će se mladi, talentirani izvođači odabrani kao Heroji ulica Špancirfesta, a kao i uvijek, posebne lokacije rezervirane su za jam-sessione.

Na Kapucinskom trgu gostovat će, prvi puta u Hrvatskoj, mega-atrakcija Architects of Air. Riječ je o kupolama visokim i do 10 metara, ukupne površine 1400 četvornih metara s mnoštvom tunela koji zahvaljujući svjetlosnim efektima posjetiteljima pružaju nesvakidašnji doživljaj istraživanja labirinta. Architects of Air dosad su gostovali u 40 država na pet kontinenata, a na Kapucinskom trgu pružit će sate i sate užitka za sve generacije.

KREATIVA

Moto Španciresta glasi “Pokreni svoju kreativnost”. Festival se već nekoliko godina strateški usmjerava prema ulozi katalizatora razvoja kulturnih i kreativnih industrija te stvaranju uvjeta za povezivanje umjetnika sa širokim tržištem. Uz to, Špancirfest želi posebnim programima potaknuti posjetitelje da aktivnim uključivanjem u razne ponuđene radionice ili programe istraže i svoju vlastitu, možda na prvi pogled skrivenu, kreativnost.

Ove godine Špancirfest ponovno donosi pregršt kreativnih programa poput Kreativnice u posebno uređenoj Uskoj ulici s 20-tak dizajnera svih grana dizajna, iznimno posjećenog i popularnog Parka kreative s brojnim radionicama, predstavama i glazbom za djecu i mlade.

Tu je i posebni program radionica za odrasle na temu Akupunkture grada, multimedije ili novih tehnologija, a novost je Špancir-art ulica smještena u Školskoj ulici, koja će postati atelje varaždinskih umjetnika na otvorenom. Kreativnost Špancirfesta odrazit će se i u instalacijama iz zraka poput stopalica, cipela, visećih ilustriranih lampi te ponovnim postavljanjem omiljenog motiva za fotografiranje – divovskog natpisa Špancirfest, koji je poslužio kao pozadina tisućama foto-uspomena prošle godine.

IZLAGAČI

Nezaobilazni dio Špancirfesta su i brojni izlagači koji se posjetiteljima predstavljaju svojim proizvodima, suvenirima ili ponudom autentičnih gastronomskih delicija. Više od 100 izlagača predstavit će svoju ponudu koja obuhvaća širok raspon od tradicijskog do suvremenog stvaralaštva. Draškovićeva ulica postati će varaždinska Obrtnička ulica. Ovaj je projekt iznimno važan za Špancirfest jer se u bogatoj festivalskoj  ponudi posebno želi istaknuti vrijednost, tradicija i umijeće varaždinskih obrtnika, koji su s festivalom od njegova prvog dana.

KRALJEVSKA ZONA

Kraljevska zona, nezaobilazno mjesto susreta zabave, gastronomije, glazbe, plesa i druženja postaje svojevrsno srce Špancirfesta koje donosi bogati glazbeni program na jedinstvenoj pozornici u Hrvatskoj, smještenoj u perivoju varaždinskog Staroga grada, između njegovih zidina i zapadnog bedema.

Tijekom dana, Kraljevska zona bit će prostor za ugodno druženje uz ponudu najboljih hrvatskih street food restorana, biranih vinskih i pivskih etiketa te kreativne sadržaje u Arts&Crafts zoni.  Popodnevni, večernji i noćni program donosi koncerte i nastupe DJ-a, podijeljene u nekoliko zanimljivih cjelina: vikendom će se tijekom dana plesati uz Funky Lunch Time s Hrvatskom Funk Delegacijom, a preko tjedna na Swing Dinner Time by Gadjo Manouche & Guests. Večernji glazbeni program donosi Stars Night s nastupima najboljih tribute bendova poput Beyonce Tribute, Abba Real Tribute, Queen Tribute, Beatles Tribute, Michael Jackson Tribute, James Brown tribute band te svakodnevnim nastupima bendova s varaždinske scene. Špancirfest klub noćni je vikend after program s DJ-ima poput Tome Ricova, Tome in der Mühlena, Gramophonedzie, Diskobajagi ili varaždinskih DJ-a, a tu su još i koncerti Kojota i Vatre, DJ program ex-Yu glazbe, Đipsiraj, Club EX revival i još mnogo, mnogo toga.

ŠPANCIRFEST KAO PARTNER

Špancirfest, kao jedan od glavnih generatora turističke ponude i razvoja Varaždina, potaknuo je interes za stvaranje kulturnih i kreativnih industrija, stvara značajnu dodanu vrijednost destinaciji, a uz sve društvene, turističke i promotivne vrijednosti ovog velikog strateškog projekta i poslovni rezultati dokazuju kontinuirani rast ugostiteljskog, trgovačkog te ukupnog turističkog prometa, koji je u 2016. iznosio više od 34 milijuna kuna u deset dana trajanja festivala. Spomenimo pritom da Špancirfest u deset dana trajanja posjeti više od 150 tisuća posjetitelja, što potvrđuje postojanje značajnog tržišta za poslovne partnere ili izlagače.

Uspjeh ovako velikog i složenog projekta moguć je samo uz pomoć i potporu partnera, koju mu od početka pruža Grad Varaždin. Vrijednost festivala prepoznaju i sponzori, a neki od njih, poput generalnog sponzora, varaždinske Vindije sa Špancirfestom imaju dugogodišnje iznimno uspješno partnerstvo. Uz Špancirfest su od samog početka Grad Varaždin i generalni sponzor, varaždinska Vindija. Vindija na Špancirfestu sudjeluje i sa svojim programom pri čemu se posebno ističe legendarni Vindiland, namijenjen igri, zabavi i učenju najmlađih na već poznatoj lokaciji oko Starog grada i Lančane kule gdje će mali špancireri i ove godine stvarati divna sjećanja koja će ih uvijek vraćati u Varaždin.

ISTRAŽI PROGRAM

Špancirfest u sebi nosi cijeli niz sadržaja dovoljno bogatih da bi funkcionirali i kao samostalne manifestacije, a harmonično objedinjene u Špancirfest.

ULAZNICE

Špancirfest u sebi nosi cijeli niz sadržaja dovoljno bogatih da bi funkcionirali i kao samostalne manifestacije, a harmonično objedinjene u Špancirfest.

NEDAVNE NOVOSTI

Politika privatnosti i kolačića

Koristimo kolačiće za poboljšanje naših usluga. Ako nastavite pregledavati, smatramo da ste prihvatili da koristimo kolačiće. Više informacija možete pronaći ovdje.