Skip to content

Špancirfest 2017 – nastavljen uspješni niz najvećeg i najpopularnijeg hrvatskog festivala

Špancirfest 2017 - generički vizual

Špancirfest je najznačajnija kulturno-turistička manifestacija u Varaždinu i jedna od najvećih i najpopularnijih u kontinentalnoj Hrvatskoj. Značaj Špancirfesta je višestruk: on je sinonim za Varaždin i njegov je najvredniji brend, a poslovni i turistički rezultati koje svake godine generira pokazuju njegovu važnost za razvoj i rast cijelog niza s turizmom povezanih djelatnosti. Uz to, Špancirfest već nekoliko godina, pod sloganom “Pokreni svoju kreativnost”, strateški djeluje kao katalizator razvoja kulturnih i kreativnih industrija te je, inicijativama poput “Akupunkture grada”, aktivan kao važan čimbenik općeg društvenog razvoja Varaždina i njegove regije. 

O važnosti i uspjehu ovogodišnjeg izdanja festivala brojke govore same za sebe. Prema procjeni Policijske uprave Varaždinske, u deset festivalskih dana Varaždin je posjetilo oko 265 tisuća ljudi, otprilike jednako kao i u 2016. Međutim, prema podacima iz sustava e-visitor, informacijskog sustava za prijavu i odjavu turista, broj dolazaka gostiju u Varaždin za vrijeme Špancirfesta povećan je za 11% u odnosu na prošlogodišnji festival, a gostiju koji su u Varaždinu prenoćili bilo je 2100 i stigli su iz čak 44 države iz cijelog svijeta. Najviše je, očekivano, bilo domaćih gostiju, međutim e-visitor je zabilježio i prijave iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Poljske, Italije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Slovačke, SAD-a, Kine, Nizozemske, Argentine, Kanade, Australije, Republike Koreje, Čilea, Japana, Južnoafričke Republike, Indije, Brazila te Islanda.

Rast je zabilježen i u možda najvažnijem poslovnom segmentu – ukupnom turističkom prometu u ugostiteljstvu i trgovini. Prema podacima Porezne uprave Varaždin, tijekom 10 dana ovogodišnjeg Špancirfesta generiran je ukupni turistički promet (u ugostiteljstvu i trgovini) u iznosu od 35,5 milijuna kuna što je 3,8%, odnosno 1.300.000 tisuća kuna više nego u 2016. godini. Taj rezultat je ujedno i najveći zabilježeni turistički promet u proteklih pet godina festivala. U tom razdoblju Špancirfest je stvarao kontinuirani rast prometa te je on od 2013. godine povećan za gotovo dva milijuna kuna. No, najveće povećanje prometa na godišnjoj i općoj razini zabilježeno je upravo u 2017. godini.

Atrakciju “Luminaria” na Kapucinskom trgu, koja je bila jedan od hitova ovogodišnjeg Špancirfesta, posjetilo je više od 20 tisuća ljudi, a značajan rast zabilježen je i u interesu za koncerte i predstave na pozornici kod vile Bedeković, za koju je prodano 1.000 ulaznica više nego u 2016. godini – ove godine posjetilo ju je 10-ak tisuća ljudi.

Ukupno je održano 400 različitih programa od čega čak 70-ak koncertnih na četiri glazbene pozornice. Na ulicama varaždinske povijesne gradske jezgre izvedeno je više od 100 uličnih performansa, a u Parku kreative i ostalim kreativnim lokacijama održano je oko 200 radionica za djecu i odrasle. Sve te programe, koncerte, predstave i performanse izvelo je 500-tinjak izvođača iz 12 država svijeta, a  o organizacijskom, produkcijskom i tehničkom dijelu festivala brinulo se više od 200 osoba na različitim poslovima, od tehničke i produkcijske službe, pratitelja, informatora pa do volontera.

Špancirfest se i ove godine “teritorijalno” proširio te su se festivalski sadržaji odvijali u praktički cijeloj pješačkoj zoni varaždinskog gradskog središta, a na ulicama i trgovima je svoje proizvode nudilo čak 103 izlagača iz Hrvatske i regije.

Velika i organizacijski složena manifestacija poput Špancirfesta ne bi bila moguća bez podrške lokalne zajednice, prije svega Grada Varaždina, Hrvatske turističke zajednice te sponzora, od kojih su neki uz festival od samih početaka. Uspjeh Špancirfesta izgrađen je na sinergiji javnog, općeg interesa i turističkih ciljeva, ali i razvojnih mogućnosti koje uspješna manifestacija poput ove pruža.

Ovim putem još jednom zahvaljujemo svim sudionicima te svima onima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji ovogodišnjeg Špancirfesta i koji iz godine u godinu omogućavaju da Špancirfest ostane jedna od vodećih kulturno-turističkih manifestacija u Hrvatskoj.

ISTRAŽI PROGRAM

Špancirfest u sebi nosi cijeli niz sadržaja dovoljno bogatih da bi funkcionirali i kao samostalne manifestacije, a harmonično objedinjene u Špancirfest.

ULAZNICE

Špancirfest u sebi nosi cijeli niz sadržaja dovoljno bogatih da bi funkcionirali i kao samostalne manifestacije, a harmonično objedinjene u Špancirfest.

NEDAVNE NOVOSTI

Politika privatnosti i kolačića

Koristimo kolačiće za poboljšanje naših usluga. Ako nastavite pregledavati, smatramo da ste prihvatili da koristimo kolačiće. Više informacija možete pronaći ovdje.