Skip to content

ŠPANCIRFEST 2019. – USPJEŠNI TURISTIČKI I GOSPODARSKI REZULTATI NAJVEĆEG I NAJPOPULARNIJEG HRVATSKOG FESTIVALA

Špancirfest 2019 - Ulični performeri

Špancirfest 2019. je nastavio izniman višegodišnji pozitivni trend: Varaždin je u deset festivalskih dana posjetilo oko 300.000 ljudi, generiralo se 7,68 % više prometa u ugostiteljstvu i trgovini nego u 2018.,a web stranica Špancirfesta imala je čak 95% više pregleda nego prošle godine

Ovogodišnji, 21. Špancirfest tijekom deset dana, prema procjenama PU varaždinske i organizatora posjetilo je oko 300 tisuća posjetitelja. Prema podacima iz sustava eVisitor, zabilježen je rast u broju dolazaka za 7,9 posto, a u Varaždinu su za vrijeme festivala boravili turisti iz 50 zemalja svijeta. Najviše ih je bilo iz Njemačke, Austrije, Mađarske, Slovenije, Poljske, Italije i Bosne i Hercegovine.

Sav taj rast interesa rezultirao je i povećanjem poslovnih rezultata. U Varaždinu je za vrijeme ovogodišnjeg Špancirfesta, prema podacima Porezne uprave Varaždin, generiran turistički promet (trgovina i ugostiteljstvo) u iznosu od 40,1 milijun kuna, što je za čak 7,68 posto više nego za vrijeme prošlogodišnjeg festivala.

S programske je strane, na Špancirfestu 2019. sudjelovalo preko 500 izvođača svih vrsta i profila koji su održali ili izveli gotovo 500 programa. Izvedeno je 74 izvedbi performansa, održano je 40-tak koncerata te 170 raznih kreativnih radionica u Parku kreative, LOOP Glazbenoj klinici i KVART-u.

Svi su programi Špancirfesta bili odlično posjećeni, posebno koncerti, no točne brojke mogu se iznijeti samo za jedinu pozornicu na kojoj postoji naplata ulaznica – Vilu Bedeković. U koncertima i predstavama u prekrasnom ambijentu Vile Bedeković uživalo je preko 10 tisuća posjetitelja a gotovo su svi programi bili rasprodani. Za programe kod Vile Bedeković ove je godine prodano 41 posto više ulaznica nego prošle godine.

Ovako bogat program te kontinuirani suvremeni pristup promociji, s naglaskom na digitalne medije i društvene mreže, rezultirao je i ozbiljnim rastom interesa za Špancirfestom, pa je tako web stranica festivala tijekom kolovoza imala čak 95 posto više pregleda u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.

Točnije, web stranica Špancirfesta u kolovozu je imala čak 1.329.149 pregleda (u odnosu na 682.384 u 2018.), a u odnosu na 2014. godinu, od kada postoje najstariji podaci, taj porast je još značajniji i iznosi više od 200%. Pritom je i broj jedinstvenih korisnika porastao za gotovo 23% u odnosu na 2018. godinu.

Web stranica bilježi još zanimljivih statističkih podataka – prvog dana festivala Špancirfest je zabilježio porast posjeta od gotovo 50% u odnosu na 2018. godinu. Geografski gledano, informacije o festivalu su na njegovim web stranicama tražili korisnici iz čak 84 države, a najviše pregleda zabilježeno je iz Slovenije, Njemačke, SAD-a, Austrije i Bosne i Hercegovine.  

No, Špancirfest ne bi bio moguć bez podrške, prije svega Grada Varaždina, zatim Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Varaždinske županije te sponzora, od kojih su neki uz festival od samih početaka. U organizaciji festivala pomogli su i djelatnici Javne vatrogasne postrojbe grada Varaždina, PU varaždinske, Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, Crvenog križa Varaždinske županije, Čistoće, Parkova, Upravnog odjela za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša, Upravnog odjela za EU projekte, upravljanje imovinom i gospodarstvo i brojni drugi.  Ovim putem stoga još jednom zahvaljujemo svim sudionicima te svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji ovogodišnjeg 21.Špancirfesta.

ISTRAŽI PROGRAM

Špancirfest u sebi nosi cijeli niz sadržaja dovoljno bogatih da bi funkcionirali i kao samostalne manifestacije, a harmonično objedinjene u Špancirfest.

ULAZNICE

Špancirfest u sebi nosi cijeli niz sadržaja dovoljno bogatih da bi funkcionirali i kao samostalne manifestacije, a harmonično objedinjene u Špancirfest.

NEDAVNE NOVOSTI

Politika privatnosti i kolačića

Koristimo kolačiće za poboljšanje naših usluga. Ako nastavite pregledavati, smatramo da ste prihvatili da koristimo kolačiće. Više informacija možete pronaći ovdje.